Jak sprawują sie wasze klimatyzacje??w upały.
Zwiń
X
-
Klima (Climatronic) daje radę, ale czuć że odejmuje motorowni mocy - szczegolnie na niskich obrotach. Wydaje mi się, że lag jest dwa razy większy.Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
Komentarz
-
-
otwieram tył delikatnieZamieszczone przez genesisTo jak wszystko działa to po co pytasz?
A pierwszy kilometr otwierasz szybki, bo to ważne, nawet jak upał na zewnątrz, żeby zrobić cyrkulacje powietrza. Szybciej się schłodzi.Zamieszczone przez skalarmm jakieś 10 km muszę zrobic i jest przyzwoicie.
Komentarz
-
-
chłodzi bez zastrzeżeń.
Jakieś 2-3 min i już jest znośnie. Okien nie otwieram (garaż pod blokiem) a temperatura nastawiana jakieś 4-5 stopni poniżej otoczenia, jak przekracza zewnętrzna 30 to zatrzymuję wnętrze na 25(climatronic). A to dlatego że mam wrażliwego pasażera w wieku 4,5 miesiąca i zbyt dużego szoku termicznego nie zniesie.
Fakt - czuć ubytek mocy. Ale wybór - jechać wolniej a komfortowo - w temperaturze jaka jest w tym tygodniu w ciągu dnia, jest do przewidzenia.
Poza tym - siedzisz wygodnie, temperatura wewnątrz znośna, a obok w aucie wszystkie szyby w dole, towarzystwo się smaży i nie dowierza że u ciebie okna pozamykane :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
Bezcenne - resztę płacę kartą Mastercard
Komentarz
-
-
Climatronic chodzi wyśmienicie,
otwierając drzwi otwieram automatycznie wszystkie szyby, zanim odpalę powietrze się wymieni.
Z tego co wiem nie jest bezpieczne ustawianie temperatury niższej niż 8 stopni C od temperatury otoczenia bo można się nabawić problemów zdrowotnych (przeziębienie, gypa...). :?
Komentarz
-
-
Daje radę, w porównaniu z poprzednim autkiem (Fabia) dużo wydajniejsza. Dziś, kiedy było 34 st. w cieniu, a auto kilka godzin postało na słońcu, znośnie w środku zrobiło się po ok. 20 minutach jazdy (okna na początku oczywiście otwarte). Ale jak się już w końcu schłodziło, to utrzymanie komfortowej temperatury w kabinie nie stanowiło problemu.
Mam tylko jedno zastrzeżenie - temperatura w środku auta ma się zwykle nijak do tej ustawionej na pokrętle, ta rzeczywista jest zwykle o ładne kilka stopni wyższa. Na przykład ustawiam 22 stopnie, na początku wieje z pełną siłą zimnym powietrzem, po jakimś czasie temperatura nawiewu się podnosi, a obroty dmuchawy spadają pomimo, że w środku z pewnością jest nadal więcej niż 22 st. Jak chcę mieć rzeczywiście około 22, to trzeba ustawić jakieś co najwyżej 20. Chyba po prostu usytuowanie czujników temperatury w kabinie jest niezbyt szczęśliwe. Co ciekawe, na tym samym ustawieniu potrafi być w środku raz komfortowo, innym razem za ciepło bez reakcji układu w postaci choćby wzmocnienia nadmuchu, wtedy trzeba albo ręcznie zwiększyć nadmuch albo obniżyć zadaną temperaturę. Reakcja climatronica na wzrost temperatury w kabinie jest zbyt opóźniona. Czy u Was też tak jest?
Komentarz
-
-
to moja działa zgoła odmiennie, zaś obieg wewnętrzny włącza mi się automatem tylko przy spryskaniu szyby lub wbiciu wstecznego.Zamieszczone przez loydCały czas właczony (rozumiem, że po to jest co by nie bawić się we włączanie obiegu samemu jak za IKARUSEM w korku jadę
).O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
U mnie chłodzi jak ta lala. Mam "lodówkę", więc w upały szybko schładzam ustawiając dmuchawę na "III", a po schłodzeniu na "I" i jest gitara... Tylko wkurzają mnie 2 rzeczy:
1. auto poniżej 2000obr. wyraźnie słabnie,
2. w mieście wzrasta spalanie o jakieś 1,5l (według MFA)
Obie powyższe sprawy cholernie denerwują w czasie przejazdów miejskich.
Ale na trasie lalka - spalanie rośnie nieznacznie, spadek mocy nie jest aż tak dramatyczny...
Komentarz
-
-
spodziewałbym się dokładnie takich samych objawów niestetyZamieszczone przez hotrainTo "coś" u mnie niby klimatyzacja (ambiente) działa tak, że mam non stop chore gardło
Nie mogę się doczekać nowego auta z climatronikiem.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Nieee, koleżanka w firmie ma Elegance i nic złego mi się nie dzieje jak jeżdżę z nią, ustawiony climatronic na "auto" i 19 stopniZamieszczone przez szkodaspodziewałbym się dokładnie takich samych objawów niestetyZamieszczone przez hotrainTo "coś" u mnie niby klimatyzacja (ambiente) działa tak, że mam non stop chore gardło
Nie mogę się doczekać nowego auta z climatronikiem.
Komentarz
-

Komentarz