Jak sprawują sie wasze klimatyzacje??w upały.
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Jak sprawują sie wasze klimatyzacje??w upały.
szukac szukalem i nie znalazłem
jak sprawują się wasze klimatyzajce w tegoroczne upały??
moja bez zastrzeżeń
wychładza w miare szybko po postoju od 9 do 16 w słońcu,hmm jakieś 10 km muszę zrobic i jest przyzwoicie.
-
To jak wszystko działa to po co pytasz?
A pierwszy kilometr otwierasz szybki, bo to ważne, nawet jak upał na zewnątrz, żeby zrobić cyrkulacje powietrza. Szybciej się schłodzi.Zamieszczone przez skalarmm jakieś 10 km muszę zrobic i jest przyzwoicie.DADRL wyłącz światła - włącz myślenie
Komentarz
-
Klima (Climatronic) daje radę, ale czuć że odejmuje motorowni mocy - szczegolnie na niskich obrotach. Wydaje mi się, że lag jest dwa razy większy.Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
Komentarz
-
otwieram tył delikatnieZamieszczone przez genesisTo jak wszystko działa to po co pytasz?
A pierwszy kilometr otwierasz szybki, bo to ważne, nawet jak upał na zewnątrz, żeby zrobić cyrkulacje powietrza. Szybciej się schłodzi.Zamieszczone przez skalarmm jakieś 10 km muszę zrobic i jest przyzwoicie.
Komentarz
-
A ja otwieram szyby na okolo 1 minute, włączam klimę na około 20 C i dmuchawę na 2jkę oraz wewnętrzny obieg powietrza, szybko się wychładza. na wewnętrznym śmigam z resztą bardzo często jak temperatura przekracza 30C lepiej chłodzi.
Komentarz
-
-
ja ustawiam 21, a jak jest strasznie gorąco to jakieś 23 i daję na przednią szybe żeby mi w twarz nie wiałobyła O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
był Citroen Berlingo 1,6 HDI
jest Ford Tourneo Courier
Komentarz
-
Ja juz mam za soba urlop w chorwacji w tym roku. Klima nie zawodzi nawet powyzej 40 C na zewnatrz auta a w srodku po postoju to nie chce nawet zgadywac ile bylo. Oczywiscie przewietrzenie przez chwile i obieg wewnetrzny.
Pozdrawiam
Komentarz
-
chłodzi bez zastrzeżeń.
Jakieś 2-3 min i już jest znośnie. Okien nie otwieram (garaż pod blokiem) a temperatura nastawiana jakieś 4-5 stopni poniżej otoczenia, jak przekracza zewnętrzna 30 to zatrzymuję wnętrze na 25(climatronic). A to dlatego że mam wrażliwego pasażera w wieku 4,5 miesiąca i zbyt dużego szoku termicznego nie zniesie.
Fakt - czuć ubytek mocy. Ale wybór - jechać wolniej a komfortowo - w temperaturze jaka jest w tym tygodniu w ciągu dnia, jest do przewidzenia.
Poza tym - siedzisz wygodnie, temperatura wewnątrz znośna, a obok w aucie wszystkie szyby w dole, towarzystwo się smaży i nie dowierza że u ciebie okna pozamykane :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
Bezcenne - resztę płacę kartą Mastercard
Komentarz
-
Climatronic chodzi wyśmienicie,
otwierając drzwi otwieram automatycznie wszystkie szyby, zanim odpalę powietrze się wymieni.
Z tego co wiem nie jest bezpieczne ustawianie temperatury niższej niż 8 stopni C od temperatury otoczenia bo można się nabawić problemów zdrowotnych (przeziębienie, gypa...). :?
Komentarz
-
mi działa kozak, wchodzę do samochodu i mam 22 stopnie w środku (garaż oczywiście
)
ale jak postoi na słońcu to tak jak inni mówią, szyby w dól aż się przewietrzy i szybki w dół i klimka leci
Komentarz
-
Daje radę, w porównaniu z poprzednim autkiem (Fabia) dużo wydajniejsza. Dziś, kiedy było 34 st. w cieniu, a auto kilka godzin postało na słońcu, znośnie w środku zrobiło się po ok. 20 minutach jazdy (okna na początku oczywiście otwarte). Ale jak się już w końcu schłodziło, to utrzymanie komfortowej temperatury w kabinie nie stanowiło problemu.
Mam tylko jedno zastrzeżenie - temperatura w środku auta ma się zwykle nijak do tej ustawionej na pokrętle, ta rzeczywista jest zwykle o ładne kilka stopni wyższa. Na przykład ustawiam 22 stopnie, na początku wieje z pełną siłą zimnym powietrzem, po jakimś czasie temperatura nawiewu się podnosi, a obroty dmuchawy spadają pomimo, że w środku z pewnością jest nadal więcej niż 22 st. Jak chcę mieć rzeczywiście około 22, to trzeba ustawić jakieś co najwyżej 20. Chyba po prostu usytuowanie czujników temperatury w kabinie jest niezbyt szczęśliwe. Co ciekawe, na tym samym ustawieniu potrafi być w środku raz komfortowo, innym razem za ciepło bez reakcji układu w postaci choćby wzmocnienia nadmuchu, wtedy trzeba albo ręcznie zwiększyć nadmuch albo obniżyć zadaną temperaturę. Reakcja climatronica na wzrost temperatury w kabinie jest zbyt opóźniona. Czy u Was też tak jest?
Komentarz
-
Kiedy autko stoi na słońcu to przy otwarciu auta otwieram automatycznie odrazu wszystkie szyby. Wsiadam odpalam autko z klimą i chłodne leci juz po 10sek. Ruszam 100-200m i zamykam wszystkie szyby. Klimka działa wyśmienicie. Nic nie śmierdzi odkąd używam jej regularnie.
Komentarz
-
Nie wiedziałem, że szybciej działa na obiegu zamkniętym (u mnie jest włączony obieg zamknięty w trybie automatycznym).
Zobaczymy co się będzie działo jak wymuszę obieg zamkniętym w trybie manualnym.
Komentarz
-
włączony ? czy wyłączonyZamieszczone przez loyd(u mnie jest włączony obieg zamknięty w trybie automatycznym)O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
Zamieszczone przez loruwłączony ? czy wyłączonyZamieszczone przez loyd(u mnie jest włączony obieg zamknięty w trybie automatycznym)
Cały czas właczony (rozumiem, że po to jest co by nie bawić się we włączanie obiegu samemu jak za IKARUSEM w korku jadę
).
Komentarz
-
to moja działa zgoła odmiennie, zaś obieg wewnętrzny włącza mi się automatem tylko przy spryskaniu szyby lub wbiciu wstecznego.Zamieszczone przez loydCały czas właczony (rozumiem, że po to jest co by nie bawić się we włączanie obiegu samemu jak za IKARUSEM w korku jadę
).O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
To "coś" u mnie niby klimatyzacja (ambiente) działa tak, że mam non stop chore gardło
Nie mogę się doczekać nowego auta z climatronikiem.
Komentarz
-
Może ustawiasz sobie za niską temp i za duży nawiew...Zamieszczone przez hotrainTo "coś" u mnie niby klimatyzacja (ambiente) działa tak, że mam non stop chore gardło
Komentarz
-
Nie, no wiem, jak to działaZamieszczone przez laurinMoże ustawiasz sobie za niską temp i za duży nawiew...Zamieszczone przez hotrainTo "coś" u mnie niby klimatyzacja (ambiente) działa tak, że mam non stop chore gardło

Może ja po prostu uczulony na climatic jestem
Komentarz
-
U mnie chłodzi jak ta lala. Mam "lodówkę", więc w upały szybko schładzam ustawiając dmuchawę na "III", a po schłodzeniu na "I" i jest gitara... Tylko wkurzają mnie 2 rzeczy:
1. auto poniżej 2000obr. wyraźnie słabnie,
2. w mieście wzrasta spalanie o jakieś 1,5l (według MFA)
Obie powyższe sprawy cholernie denerwują w czasie przejazdów miejskich.
Ale na trasie lalka - spalanie rośnie nieznacznie, spadek mocy nie jest aż tak dramatyczny...
Komentarz
-
spodziewałbym się dokładnie takich samych objawów niestetyZamieszczone przez hotrainTo "coś" u mnie niby klimatyzacja (ambiente) działa tak, że mam non stop chore gardło
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
a ile więcej palą wam auta z klimą? mi wychodzi coś koło 1 l/100km
Komentarz
-
Nieee, koleżanka w firmie ma Elegance i nic złego mi się nie dzieje jak jeżdżę z nią, ustawiony climatronic na "auto" i 19 stopniZamieszczone przez szkodaspodziewałbym się dokładnie takich samych objawów niestetyZamieszczone przez hotrainTo "coś" u mnie niby klimatyzacja (ambiente) działa tak, że mam non stop chore gardło
Komentarz

Komentarz